Keyfiyyətli günəbaxan üçün düzgün məhsul yığımı!

17 February 2021

Keyfiyyətli günəbaxan üçün düzgün məhsul yığımı!

Ümumiyyətlə, əkildikdən 120 gün sonra yetişən günəbaxan avqust ayında yığılmağa başlayır. Yığılma vaxtının gəldiyini başa düşmək üçün bitkinin gövdəsi və yarpaqlarının saraldığını, qabdakı çiçək və yarpaqların qəhvəyi rəngdə olduğunu yoxlamaq lazımdır. Məhsul yığımı  toxumları tamamilə qurumadan əvvəl edilməlidir. Yığım gecikərsə və toxum quruyarsa, yerə düşə bilər və ya quş zədəsi ortaya çıxa bilər.Məhsul yığımı əl ilə və ya maşınla edilə bilər. Maşın yığımı normal buğda biçinində istifadə olunan kombaynlarla aparılır. Lakin düzgün düzəlişlər və doğru məhsul vaxtı seçilmədiyi təqdirdə məhsulun 50% -i itirilir. Maşın günəbaxan yığımı  üçün öncədən təmizlənməlidir. Toxumlar yaxşı qurumalı və rütubət nisbəti 10% -ə düşməlidir. Maşın saatda 5-8 km sürətlə hərəkət edir və təxmini biçmə hündürlüyü 30-60 sm-dir. Əl ilə biçin zamanı saralan lövhələr oraq köməyi ilə kəsilir və qoşqulara doldurulur və xırdalanma sahəsinə aparılır. .

Məhsuldan sonra alınan toxumlar təmizlənir. Nəm nisbəti yüksəkdirsə, onu azaltmaq üçün qurudulur.Məhsul yığımı qısamüddətdə 4-5 günə başa çatdırılmalıdır. yığılmış toxumları 25-30 gün yığımdan sonra yetişmək üçün saxlayırlar. Bu prosesi sürətləndirmək üçün digər qarışıqlardan toxumu təmizləyərək, nəmliyi 8-10% qalana qədər qurudurlar. Toxumlar saxlanılan yerlərdə 0,4 m hündürlüyündə yığılır. Nəmlik dərəcəsi  10%-dən çox olan bütün toxumlara qurutma tətbiq olunmalıdır. Bu proses günəşin altına və ya xüsusi qurutma sobalarına qoyularaq edilə bilər. 10% -dən aşağı düşən toxum nəmliyi hava rütubəti ilə tarazlaşdırılmalıdır.

Saxlanılacaq yerlərdə havadakı nəmlik maksimum 75% olmalıdır. Əgər dərəcə bu rəqəmin üstündə olarsa,  keyfiyyəti azalır və bitki  çürüyür. Günəbaxan  xüsusi siloslarda və anbarlarda saxlanılır və toplu olaraq satılır. Anbardakı istilik və rütubət dərəcələri anbar şəraitində toxumların keyfiyyətini qorumaq üçün çox vacibdir.

DİGƏR MƏLUMATLAR