Soğan: məhsul yığımından piştaxtaya qədər

19 February 2021

Soğan: məhsul yığımından piştaxtaya qədər

Təcrübənin uzun illər göstərdiyi kimi, soğan üçün ən əlverişli satış qiyməti mart-iyun aylarına təsadüf edir ki, bu da təsərrüfatların gəlirliyini artırmağa və zəmanətli satış bazarı tapmasına imkan verir.

Nəticədə məhsulu saxladıqdan sonra keyfiyyətli məhsulun maksimum məhsuldarlığı ilə necə qorumaq olar?

Əsas uğur amili yüksək quru maddə tərkibli soğanların hibridinin düzgün seçilməsidir . Tipik olaraq günün ortasında olan cənub yayları və ya yayları uzunmüddətli saxlama üçün kifayət qədər qatı maddə tərkibinə malik deyil, Uğurlu saxlamada ikinci, daha az əhəmiyyətli faktor artan şərtlərdir . Bitki mənşəli mövsümdə azot, fosfor və kalium ilə balanslı bir pəhriz qorumaq xüsusilə vacibdir. Bir ton məhsulun əmələ gəlməsi üçün aktiv maddədə 3,2 kq azot, 1,2 kq fosfor və 4,3 kq kalium tələb olunur. Həddindən artıq azot saxlama müddətini azaldır və müxtəlif növ çürümələrin inkişafına kömək edir. Zamanında profilaktik funqisid müalicələri yarpağın xəstəliklərə qarşı müqavimətini yaxşılaşdırır.

Yığım vaxtını düzgün təyin etmək çox vacibdir: zirvələrin yerləşməsi 70% olduqda məhsul yığmağa başlayırlar. Açıq yarpaq səthindən lampa boynuna yoluxmamaq üçün zirvələrin biçilməsindən qurudulmaq üçün quru yerə qoyulmasına qədər 6-10 saatdan çox olmamalıdır. Üstləri 7-10 gün quruduqdan sonra soğanları rulonlardan götürməyə və anbara qoymağa başlayırlar. Bu qaydalara riayət edərək, yağışlı hava belə soğan uzun müddət tarlada olarsa, ikincil kök sisteminin yaranmasına səbəb olmayacaqdır.

Ən optimal və daha az bahalı saxlama üsulu toplu anbardır. Havalandırma üçün havanın həcmini düzgün hesablamaq üçün məhsulun nə qədərinin saxlanacağını bilməlisiniz. Orta hesabla bir ton soğan 250 paskal təzyiqdə 225 m³ havaya ehtiyac duyur, lampalar nə qədər böyükdürsə, yığın üfürmək üçün təzyiq o qədər aşağı olmalıdır. Bir kubmetrdə bir soğanın həcmi 0,5-0,55 ton kütləsinə cavab verir. Ən üstünlüklü saxlama, ortalama 0 ± 1 ° C temperaturda "soyuqdur": buxarlanmanın qarşısını alır və göbələk xəstəliklərinin inkişafını dayandırır.

 

BİZƏ ABUNƏ OLUN

Sizi maraqlandıran mövzuları seçin