Soya bitkisinin suvarılma qaydaları
Soya bitkisinin vaxtında kifayət qədər suvarılması məhsula müsbət təsir göstərəcəkdir. İlk suvarma bitki hündürlüyü 8-10 sm olduqda edilir. İlk su gec verilərsə, bitki hündürlüyü qısalacaq və bu vəziyyətdə məhsul itkisi səbəbindən məhsulda azalma qaçılmazdır. İkinci suvarma ilk çiçəklər görünməyə başlayanda edilir. Üçüncü suvarma isə qabıqlar şişməyə başlayanda edilir. Dördüncü suvarma lazım gələrsə, üçüncü suvarmadan 10-15 gün sonra aparılır.
Soyanın inkişaf dövründə suyun ən çox tələb olunduğu dövr çiçəklənmə və xüsusən də qabıq meydana gəlməsi dövrüdür. Bu səbəbdən suvarma vaxtlarını qaçırmamaq lazımdır. Yarpaqların qırışmasından və solğunluğundan suvarma vaxtının gəldiyi anlaşılır. Soya toxumları cücərmək üçün çəkilərinin 50 faizini torpaqdan götürməlidir. Bu səbəbdən soya əkin ediləcək torpaq kifayət qədər nəmə sahib olmalıdır . Soya bitkisi ən çox suyu çiçəkləmə dövründə istehlak edir. Çiçəklənmə və meyvə əmələ gəlmə dövründə bitki susuzluq stresindən keçərkən çiçəklərini və meyvələrini tökür. Soya bitkisi qabıq doldurma dövründə ümumi su ehtiyacının 65-75% -ni istifadə edir. Bu dövr ərzində bitki susuzdursa, toxum kiçik və zəif qalır. Soya bitkisinin su istehlakı hava istiliyinə, küləyin əsməsinə (şimal-qərb) və torpaq quruluşuna görə dəyişir. İlk suvarmadan sonra hava şəraitinə görə bu proses 3-5 dəfə 12-15 gün arayla aparılır.
Soya üçün ilk suvarma vaxtı kimi, son suvarma müddəti də çox vacibdir. Son suvarma, bitkilər bir az saralmağa başladıqda və ya ən yuxarı düyündəki qabığın ucuna barmaqla basıldığında barmağınızı incitəcək şəkildə sərtləşdikdə edilməlidir. Son suvarma gecikdikdə və ya edilmədikdə, yuxarı hissədəki toxumlar inkişafını tamamlaya bilməz və məhsulda 20-30% azalma baş verir. Bundan əlavə, son suvarma erkən aparılsa xəstəliklərin, xüsusilə kömür çürüməsinin zərərli təsirləri artır.