BUĞDA TAXILININ KEYFİYYƏT GÖSTƏRİCİLƏRİ
BUĞDA TAXILININ KEYFİYYƏT GÖSTƏRİCİLƏRİ
Zülal tərkibi , faizlə ifadə olunan protein miqdarındadır. 11-17% səviyyəsində olmalıdır. Protein miqdarının 17-19% -dən çox artması və 11% -dən az azalması ilə çörəyin keyfiyyəti pisləşir. Zülal və qlütenin tərkibi bir-biri ilə sıx əlaqədardır - zülal miqdarının 1,4 qat artması, qlütenin 2 qat artmasına cavab verir (məsələn, zülalın miqdarının 11-dən 17% -dək artması ilə, qlütenin tərkibi 16-dan 32% -ə qədər artır). Bitki mövsümündə hidrotermal əmsalın 1 vahid artması zülal miqdarının 3.78% azalmasına, gübrə dozasının 1 sentner / ha artması zülal miqdarının 0.63% artmasına səbəb olur. Hər hansı bir ənənəvi müalicənin istifadəsinin töhfəsi% 0,44 olaraq qiymətləndirilir. Yəni, yalnız bir vasitə (və ya herbisid, ya da insektisid və ya triazol funqisidi) istifadə olunursa, protein miqdarı% 0,44, iki agent - 0,88%, hər üç agent (herbisid, insektisid və funqisid) artır - 1, % 32.
Qlüten miqdarı, ham gluten miqdarının ümumi zülala nisbəti kimi hesablanır. Qlütenin olması buğda dənəsindən alınan unun bişirmə keyfiyyətini müəyyənləşdirir. Beləliklə, GOST 9353-90 taxılına uyğun olaraq: ən yüksək sinifdə% 36 gluten olmalıdır; 1 - 32%; 2 -% 28; 3 - 23% və 4 - 18%. Cənub-Şərq Tədqiqat Əkinçilik İnstitutunun verdiyi məlumata görə, hidrotermal əmsalı 1 vahid artırmaq özü tərkibində 9,55% azalma ilə nəticələnir, gübrə dozasının 1 sentner artması zülal miqdarının 2% artmasına səbəb olur. Hər hansı bir qoruma vasitəsindən istifadənin töhfəsi% 1,04 olaraq qiymətləndirilir. Yəni, məsələn, yalnız bir herbisid istifadə olunursa, protein miqdarı 1,04%, herbisid və insektisid - 2,08%, herbisid, insektisid və funqisid - 3,12% artır.
Bundan əlavə, həm bitki mövsümündə, həm də məhsuldan sonrakı dövrdə təsir göstərən digər amillər zülal və qlüten tərkibini əhəmiyyətli dərəcədə təsir edir. Bitkilər xəstəliklərdən, böcək tısbağasından zərər görəndə və əlverişsiz hava şəraitində (məhsul yığımından əvvəl dəyişkən yağış və quraqlıq) taxıl keyfiyyəti əhəmiyyətli dərəcədə pisləşir. Yaş taxılın qurutma temperaturu artdıqda, özü və zülalın tərkibində əhəmiyyətli bir azalma olur.
Beləliklə, yuxarıdakıları ümumiləşdirərək, taxılın keyfiyyətinin çox sayda amildən asılı olduğunu deyə bilərik. Bunları iki qrupa bölmək olar: birincisi, təsir göstərə bilməyən amillər (böyümə mövsümünün hava və iqlim şəraiti) və ikincisi, nəzarət edilə bilən amillər (bitki qidalanması, bitkilərin zərərvericilərdən, xəstəliklərdən və alaq otlarından qorunması və yüksək keyfiyyətli taxıl emalı) ... Gəlin bunlardan yalnız bəzilərinə toxunaq. Taxıldakı zülal və gluten səviyyəsinin yüksək olması üçün bitkilər inkişafın kritik mərhələlərində - əkinçilik, kök böyüməsi və yola çıxmazdan əvvəl lazımi miqdarda azot almalıdırlar. Alman mütəxəssislərinə görə qulaq xəstəlikləri (mol, septoria və fusarium) zülal və gluten tərkibinin azalmasına, 1000 dənənin təbiətində və çəkisində azalmaya və mikotoksinlərlə çirklənməyə səbəb olur. Yarpaq xəstəliklərinə (ləkələr, müxtəlif növ pas və toz küfləri) zərər də zülal və qlüten tərkibini azaldır, təbiəti, 1000 dənənin kütləsini və un unumunu azaldır. Konaklama taxılların cücərməsinə, düşən sayın azalmasına və un məhsuldarlığına səbəb olur.
Qurutma dövründə zülal zədələnməsinin qarşısını almaq üçün temperatur təhlükəsiz olmalıdır və taxılın nəm tərkibinə uyğun olmalıdır.
Подсолнух другая информация о
BİZƏ ABUNƏ OLUN
Sizi maraqlandıran mövzuları seçin