Kartofu əkin prosesindən məhsul yığımına qədər necə qorumaq olar?
Kartofu əkin prosesindən məhsul yığımına qədər necə qorumaq olar?
İstehsalın intensivləşdirilməsi və müasir bitki mühafizə vasitələrinin istifadəsi, yeni avadanlıq və intensiv sortların seçilməsi, rəqəmsal sahə monitorinqi xidmətlərindən istifadə və kənd təsərrüfatı texnologiyasının səriştəli qurulması – bütün bunlar təhlükəsizlik və yüksək keyfiyyəti təmin etməklə yanaşı, lazımlı kartof istehsalını təmin etməyə imkan verir.Müasir bitki mühafizə preparatları xəstəliklərə və ya zərərvericilərə qarşı yeni səviyyədə mübarizə aparır. Qoruma yalnız birbaşa bitkilərə təsir etməməli, həm də insanlar və ətraf mühit üçün təhlükəsiz olmalıdır.Toxumun keyfiyyəti çox vacibdir. Yaxşı toxum keyfiyyətli məhsulun 50% -ni təmin edir.
Kartof mühafizəsinin əsas mərhələləri
*Əkin əvvəli emal
Əkin əvvəli müalicə kartof bitkisini qoruma texnologiyasında əsas və ən vacib tədbirlərdən biridir. Gizli göbələk və ya bakterial infeksiya məhsulun miqdarına və keyfiyyətinə mənfi təsir göstərir. Əkin əvvəli müalicənin əsas vəzifəsi ana kök yumrularını və fidanları zərərdən qorumaqdır. Bundan əlavə, bu metod ekoloji cəhətdən daha təhlükəsiz hesab olunur: böcək öldürücü sarğı maddələrinin istifadəsi, bitki yetişdirmə dövründə müalicə sayını azaldaraq torpaq biosenozunun yükünü azaldır.
Kartofda soyunma maddələrinin istifadəsinin tövsiyə olunan üsulu kök yumrularını müalicə etməkdir. Bu metod daha sağlam səth örtüyü və qoruma keyfiyyətinə nəzarət təmin edir. Ancaq daha çox tətbiq olunan üsul, kartof əkərkən torpağa dərman əlavə etməkdir. Bu metodun çətinliyi ondan ibarətdir ki, kök yumrularının işlənmə keyfiyyətinə nəzarət etmək lazımdır. Başqa bir dərman qrupunun - torpağa gətirilməsi üçün nəzərdə tutulmuş funqisidlərin istifadəsi, bitkinin torpaqdan daim alınması, bitki vasitəsilə sistemli hərəkət etməsi və uzunmüddətli təsiri sayəsində xəstəliklərə daha etibarlı və uzunmüddətli nəzarət təmin edir.
Əkin əvvəli emalın digər vacib xüsusiyyəti də məhsulun keyfiyyətinə birbaşa təsir etməsidir. Patogenlər eyni zamanda məhsulun kök yumrularına təsir edir və kifayət qədər nəzarət edilmədikdə çox vaxt keyfiyyətsiz məhsul əldə edilir.
Əkindən əvvəl tətbiq edilən bitki mühafizə preparatları təxminən aşağıdakı qruplara bölünə bilər:
*Alaqlara qarşı mübarizə
Alaqlara qarşı mübarizə aparan əsas köməkçilərdən biri herbisidlərdir. Bu vasitə kartofu qorumaq və keyfiyyətli məhsul əldə etmək üçün ikinci məcburi maddə hesab edilir. Yabanı otlara qarşı mübarizə vacibdir, çünki məhsulun ölçüsü birbaşa bitkilərin böyümə dövründə aldığı qida miqdarından asılıdır.
Risk faktorları: əkinlərin çirklənməsi, xəstəlik və zərərvericilərin çoxalması, fitotoksiklik və "sərt" herbisidlərin istifadəsindən məhsuldarlığın azalması
Kartof herbisidlərinin hazırkı bazarı genişdir, lakin çox müxtəlif deyil. Xüsusi qrup preparatlar üçün əsas tələb məhsula fitotoksik təsirlər göstərməmək və eyni zamanda qorumanı təmin etməkdir. Bura əsas bir məqam da odur ki, bitki mühafizəsində vacib bir komponent yalnız dərmanı seçmək deyil, eyni zamanda düzgün tətbiq etməkdir. Bu vəziyyətdə hava şəraiti, emal müddəti, məhsul fazası, tətbiq keyfiyyəti, torpaq növü kimi nüanslar diqqətə alınmalıdır.
Sahədəki kartofu təsir edən əsas xəstəliklər gec yanma və alternariyadır. Bu xəstəliklərin təsir gücü bölgəyə və sahəyə görə dəyişir, lakin məhsula dəyən zərərin əsas mənbəyi hesab olunur. Suvarılan sahələrdə kartofa ən çox ziyan vuran virus xəstəlikləri, ziyanvericilərdən məftil qurdu, kolorado böcəyi, kələm sovkası və kartof güvəsidir. Dağlıq sahələrdə isə kartofa daha çox zərər verən xəstəlik fitoftora , ziyanverici isə kolorado böcəyidir. Virus xəstəliklərinə qarşı mübarizə tədbiri olaraq virusları yayan mənənələrin uçuş dövründə uyğun dərmanla çilənməsi həyata keçirilir. Müxtəlif növ xəstəliklərlə mübarizə də isə infeksiyaya nəzarət etmək və daha sonra xüsusi dərmanlarla yoluxmanın qarşısı alınmalıdır.
Подсолнух другая информация о
BİZƏ ABUNƏ OLUN
Sizi maraqlandıran mövzuları seçin